Superpotraviny dodají Vašemu tělu široké spektrum potřebných vitamínů, minerálů a enzymů !
Položek na stránku
9
|
14
Superpotravina je marketingové označení pro potraviny, které mají vysoký obsah látek, které by měly prospívat zdraví. Jde například o vitamíny a minerální látky.
Poprvé byl tento výraz použit na počátku 20. století, k rozšíření však došlo až na počátku 21. století. Tento trend souvisí s větším zájmem lidí o své zdraví, zdravou stravu a zdravý životní styl. Podle studie YouGov 61 % obyvatel Spojeného království nakoupilo nějakou potravinu, protože byla označena jako superpotravina.
Neexistuje žádná oficiální definice superpotraviny. Tento termín se používá především v marketingu a v médiích a popisují se jím velmi výživné potraviny s pozitivním dopadem na zdraví. Podle Oxford English Dictionary jde o „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, Webster's Dictionary je vymezuje jako „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“.
Výčet potravin, které lze označit názvem superpotravina není jednotný. Řadí se sem například červená řepa, borůvky, chia semínka, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby, ořechy, semínka (konopná, lněná, slunečnicová, melounová, dýňová) a luštěniny (fazole, čočka, sója), exotické ovoce (lucuma, aguaje, camu camu, kiwi), řasy (chlorella, spirulina)quinoa, maca peruánská či kustovnice čínská (goji).